Varen in Groningen
In Groningen vaart men op meren en een schitterend net aan kanalen en waterlopen. Wie het net van vaarwegen niet kent zou hierin kunnen verdwalen
Helaas bestaat de site Groningenvaart.nl niet meer.
Deze site was zeer informatief ook betreffend afmetingen van bruggen, sluizen,  waterdiepten en doorvaarthoogten.
Met een groot aantal foto's  had men een mooi overzicht over dat wat men kon verwachten op de vaart door de provincie.
U bent nu aangewezen op andere informatie met als Basis het document van Rijkswaterstaat "Vaarwateren in Nederland" (ViN) zoals:
  • ANWB Watersport almanak, en vaarkaarten
  • www.varen.groningen.nl  Hier kunt  u de folder Groningen voor de boeg downloaden met een kaart van  vaarwateren en  info van jachthavens
  • www.provinciegroningen.nl/...  Hier kunt  u de folder over vaarwegen en bedieningstijden van bruggen en sluizen op dit moment niet meer vinden maar de folders okunt u  ophalen bij de VVV kantoren.  De folders worden jaarlijks bijgewerkt en verschijnen elk voorjaar nieuw en zijn voor buitenlandse gasten ook in het Duits verkrijgbaar.
Helaas zijn met uitzondering  van het ViN geen goede gegevens over afmetingen van bruggen, sluizen,  waterdiepten en doorvaarthoogten (in de ANWB gegevens staan soms onjuiste diepen en doorvaarthoogten).
Overigens kunt u uit de informatie van ViN geen rechten ontlenen, mocht er iets niet kloppen.


Voor zeiljachten met staande mast: 
Let op! Bij hoogspanningsmasten zijn soms de aangaven met veilige doorvaart verwijdert.
Zo is bij de Slochter sluis voor het Slochter diep met een bord volgens BPR een hoogtebeperking van 250  aangegeven. Maten zijn volgens BPR  in dm of in m gegeven. U leest er een veilige doorvaart van 25m. Dit is beslist onjuist! De verwijderde borden gaven een veilige doorvaart van maar 16.40m!
Het foutive bord aan de sluis zal worden verwijdert
Tennet is de nieuwe beheerder van het hoogspanningsnet en heeft moiete om de juiste informatie spoedig voor elkaar te krijgen!
Uitsluitend  de nieuwe borden volgens het BPR (voormaals gele borden) geven de veilige doorvaarthoogte aan!
U wordt dringend geadviseerd bij het ontbreken van  borden bij hoogspanningskabels de beheerder (Tennet) te raadplegen.
Zonder zekerheid over de veilige doorvaarthoogte is het afgeraden om onder de kabels door te varen
 - dit is levensgevaarlijk.De inhoud van deze site heeft een niet commercieel karakter. Wij kunnen niet aansprakelijk worden gesteld voor de gevolgen van u handelen op grond van uw interpretaties van de inhoud van deze site!